Föreningsexempel:

Uppvärmning:

IFK Borgholm äger sin anläggning och har kartlagt sitt värmebehov. I det stora klubbrummet finns fem el-radiatorer och ytterligare två i kansli och kapprum, sammanlagt 88m². Totalt finns 6.300W installerat. Klubbrummet är uppvärmt året runt.

Om föreningen ersätter dessa med en luftvärmepump med effekten 6kW kommer de årligen att spara drygt 9.000kr per år i minskad driftskostnad inklusive kostnaden för värmepumpen.

Belysning:

Kalmarbygdens fältrittklubb har lysrör tända dagligen i höförrådet. Det finns åtta lysrörsarmaturer på 2x36W styck, alltså 288W sammanlagt. De uppskattas ha en brinntid på 8 timmar per dag och 2880 timmar per år då den används dagligen vilket ger en förbrukning på ca: 1660 kWh per år.
Om en närvarostyrning installerades för 1.500kr skulle brinntiden minska med ca: 80% vilket gör en besparing på ungefär 1.300 kWh vilket i pengar motsvarar drygt 1.600 kr per år i minskad elförbrukning bara i höförrådet.

Varmvatten:

Kalmar Tennisklubb har tre tankar för varmvatten på sammanlagt 1000 liter. Samtliga värms med el. Temperaturen var inställd på 70°C vilket får anses vara onödigt högt. Risken för legionella bakterier upphör visserligen vid 70°C men det avser ledningar för varmvatten som sällan används. Då verksamhet pågår året runt kan temperaturen sänkas till 60°C utan att risken för legionella bakterier ökar för aktiva personer. För att värma en liter vatten en grad (1°C) får man tillföra 1,16 Wh. I detta fall för 1.000liter betyder det 1,16 kWh per grad och alltså ca: 12 kWh för 10 grader varje gång tankarna ska värmas vilket är ungefär fyra gånger per dag.
Alltså blir besparingen 17.000kWh eller 22.000kr per år (elpris 1,30 kr/kWh) bara genom att sänka varmvattnet 10°C.

Solfångare:

Möre BK  installerade solfångare:

•2009. 32317kw =kostnad 47218 kr/år. Med den nya värmepumpen och solfångaranläggningen som kommer att producera 13000kWh/år. Så kommer man sänka sin kostnad till 14500kr/år.
•Så beräknad besparing c.a 33000kr/år med nuvarande elpris.
Kostnaden för investering: 340000kr
Sökta bidrag:
•50% från Kalmar kommun 170 000kr
•Har sökt och beviljats statligt solfångarbidrag med 33075Kr
•Bidrag från RF anläggningsstöd 85000kr

Slutlig kostnad ? Investeringen är fullt betald inom 2 år.
Solfångarens hållbarhet är 25 år.

Investeringen finansieras med ett banklån.

Idrottsföreningar i projektet

EnergiSMART förening